Skip to main content

Események

Programjaink

Nyitott műhelynap

Göd

By Egyéb

A Nemzeti Kulturális Alap pályázata segítségével tovább tudtuk folytatni az elmúlt évben Budakalászon elkezdett “Nyitott műhely a Dunakanyarral” című programunkat a Duna szemközti partján Gödön, melyhez a gödi József Attila Művelődési Ház adott lehetőséget számunkra. Komplex megjelenést terveztünk kismesterségek, mesterek-alkotók felvonultatásával, mesterremekekből, alkotásokból ízelítő kiállítással és egy parányi vásári kavalkáddal. A programban nagy hangsúlyt kapott az alkotó, az alkotás és a tanítás. Ezt mesterségbemutatókkal valamint foglalkozásokkal és szakmai útmutatókkal szerettük volna elérni. Sikerült megjelenítenünk számos mesterséget: szövést, csipkeverést, sallangfonás, nemezelést, bútorfestést, hímzést, gyöngyfűzést, fafaragást, fazekasságot, mézeskalács himmelést és a már-már feledésbe merülő hagyományos házitészta készítést a mestereink segítségével. Mivel farsangi időszak volt és vásári forgatagot is terveztünk, ez nem lehet meg kóstoló, disznótoros és fánk kavalkád nélkül.

Szeretnék itt egy Kner Izidor idézettel élni mely talán pontosan leírja a szándékunkat

“Nekünk mégis csak elsősorban a jövő a fontos, a tradíció nem öncél előttünk. Nem akarunk belecsontosodni elért életformákba, nem akarunk a rohanva növő és fejlődő élet elé gátat emelni. Mi a folytonosságot akarjuk. Azt akarjuk, hogy a múltban megszerzett erők ne vesszenek el, hanem szárnyat adjanak a mának és segítsenek meghódítani a jövőt: de főként azt, hogy ne kelljen újra és újra megállnia olyan feladatok előtt, amelyet már a múlt megoldott.”

Már 10 óra előtt megérkeztek az első érdeklődők. Nagy örömünkre 11 óra körül szinte megtelt a hatalmas színházterem. Minden alkotónál a látogatók betekintést kaphattak a munkafolyamatokba, és ha kedvet kaptak ki is próbálták a közös munka eredményét, amit mint kedves emléket vihettek magukkal. Jöttek olyanok, akik már valamennyi ismerettel bírtak az adott kismesterségben és tanácsot, segítséget, útmutatást kértek a mesterektől. Jöttek fiatal felnőtt érdeklődök akik a természetes anyagok és a hagyományos értékek után érdeklődtek. Idősebb látogatóink pedig az ismereteiket, tudásukat osztották meg a mesterekkel, hozták magukkal az unokákat, hogy ők is ismerkedjenek meg a különböző lehetőségekkel. Mivel a foglalkozások másfél óránként hármas tagolásban váltották egymást, voltak akik szinte az egész napjukat velünk töltötték, kipróbálva minden lehetőséget. Ezért nehéz lenne megmondani melyik foglalkozás volt a legsikeresebb. A kicsi, de annál mívesebb kiállításunk is sikeres volt, sok fotó készült róla, és az ott látható alkotások láttán már célzottan keresték az alkotót. Aki pedig nem érezte a késztetést a kipróbálási lehetőségekre, de szeretett volna magáénak tudni egy-egy kedvencet, az a vásárunkban meg is szerezhette.

A nap folyamán újra bebizonyosodott, hogy milyen nagy szükség van (lenne még)az ilyen fajta rendezvényekre. Ahol a rohanásból és a zajból kilépve, lecsendesülést, az alkotás örömét és a közösségbe tartozás együttes élményét élhetjük meg. Hiszen rögtön kaptuk a kérdést mikor lesz a következő??

Read More

Időpont: 2024.01.27

Helyszín: József Attila Művelődési Ház, 2131 Göd, Pesti út 72.

Weboldal:

Budakalász Városnapok 2023

Budakalászi Városnapok

Budakalász

By Egyéb

Népszerű volt az idei évben is a Budakalászi Városnapokon, a “Mesterségek udvara” rendezvény , ahol egyesületünk tagjaival a látogatók betekinthettek, vagy kipróbálhattak egyes műveleteket a korongozás, nemezelés, bőrőzés, sallang- és tésztakészítés, csipkeverés mesterségekbe. A résztvevők műhelyfoglalkozásokon vehettek részt, de mestereink termékeiből is kedvükre válogathattak, vagy gyönyörködhettek bennük. Köszönjük az érdeklődést és a részvételt!

Read More

Időpont: 2023-09-02

Helyszín: 2011 Budakalász, Petőfi tér 1.

Weboldal:

Mesterségek Ünnepe

Budapest

By Egyéb

A Dunakanyar Népművészeti Egyesület részt vett a 2023-as Mesterségek Ünnepén is. A Budai Várban a Dísz téren vártuk a látogatókat mesterségbemutatókkal, mestereink alkotásaival. Az év kiemelt témája a konyha volt. Egyesületünket a témában dr. Fehér Ilona tésztakészítő képviselte, aki nagy mestere a szakmának. Bemutatta a különböző tájegységeink tésztaféleségeit, annak készítési módját.
Köszönjük a látogatást minden érdeklődőnek!

Read More

Időpont: 2023. 08. 18- 20.

Helyszín: Budai Vár

Weboldal:

nyitott műhely

Nyitott Műhely a Dunakanyarral

Budakalász

By Egyéb kategória

Nyitott műhely programunkkal csatlakoztunk a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák X. Országos Hete felhívására, melynek ez évi üzenete
“Kézművesség a mindennapjainkban”.
Április első napján vártuk mindazokat, akik szerettek volna betekinteni kézműves műhelyeink munkájába, és kipróbálni foglalkozásainkat.
A résztvevők betekinthettek a kötélverés, agyagozás, bútorfestés, nemezelés, csipkeverés, szövés, sallang kötés, házitészta készítés rejtelmeibe.
Böjti ételkóstolóval láttuk vendégül az érdeklődőket.
2023.04.01. én 10 órakor kezdődött a programunk. Mi már fél kilenctől rendeztük a termeket a műhely, kiállítás, bemutató és a vásár számára. Igyekeztünk felvonultatni, bemutatni minden tudásunkat, hogy aki eljön megismerje vagy éppen most találja meg azt a világot, amit keresett. Mindannyiunk számára fontos esemény elé néztünk. Részben azért mert már régen találkoztunk, és örültünk egymásnak, a viszontlátásnak, részint vegyes izgalommal teli várakozással, hogy vajon sikerült-e a hírverés és jönnek-e a látogatók! De már ¾ körül elkezdtek érkezni a vendégek. Hirtelen megtelt a két terem. Családok jöttek, felnőttek, gyermekek, idősek és fiatalok, s néhányan igen messziről.
A foglalkozások időrendben követték egymást. Volt, aki egy kiszemelt foglalkozásra érkezett, és voltak, akik az egész napot velünk töltötték, minden foglalkozást, kismesterséget kipróbáltak. Amíg a következő kiszemelt programra várakoztak addig sem telt az idejük üresen, mert megnézhették a mini kiállításunkat a mesterek alkotásaiból vagy a mesterségbemutatókon kísérhették figyelemmel egy-egy mű kialakulását. S ha időközben megéheztek, erre is volt megoldás, mert a böjti ételeket felvonultató asztalról bárki kapott, vehetett kóstolót. Sokakat meglepett a böjti ételek sokasága és változatossága. Nagyon nehéz lenne megmondani mi volt a legsikeresebb programrész. Volt, aki csak a tojás díszítésre érkezett aztán már kedvet kapva a hímzés alapokra is ott maradt. De ugyanígy volt azokkal az ifjú hölgyekkel is, akiket *csak*a sallang fonás érdekelt, de két órával később még ott ültek és festették a táblaképet. Princzné Bérczi Krisztinával egy különösen szép tojásdíszítést, a szatmári aranyozott tojás készítését tanulhatták meg, és a minta jelentéséről is sokat megtudhattak. Sári Dia bemutatta a Kalotaszegi gyöngyöző projektben született igen díszes, pazar kollekcióját, vele a látogatók egy kifinomult, egyszerűbb fülbevallóval lettek gazdagabbak a közös munka után. Andrejszki Katalin minden jelentkezőjét lóra ültette, s remek hangulatban adta át nekik a sallangozás tudását. Sáfár Viktória nagyon komoly és elmélyült foglalkozáson vezetett be egy látógató hölgyet az agyag relief készítés rejtelmeibe. Nagyon szép mű született. Nagy sikere volt Kerekes Pálmával a húsvéti nyuszi készítésnek gyapjúból, amit az időjárás miatt nem vizes nemezeléssel, hanem a tűvel való tömörítéses technikával valósított meg. Nagyon szép nyuszik születtek. Dániel Rékának szinte minden gyermeket sikerült a szövőkeretek mellé ültetnie, ahol szakavatott vezetéssel, kitartó munkával, nagyon helyes kis tarisznyák készültek a munka végeztével. Székely Csilla bútorfestő bemutatóját és foglalkozását sokan keresték. Csilla nem csak a festéstechnikáját mutatta meg, hanem a minták üzenet tartalmát is megismertette az érdeklődőkkel. Mindig mindenhol nagy figyelem kiséri a csipkeverés bemutatókat, ez itt sem volt másképpen! dr. Sárospatakiné dr. Fazekas Judit és Horváth Éva mesterség bemutatója hosszú időre megállította a látogatókat, és figyelték a verőkék boszorkányos táncát a szakavatott kezekben. Hasonlóan dr. Sárospataki Miklós vászonszövésénél szintén többen kisérték figyelemmel az aprólékos munkafolyamat során kialakuló finom, de annál nehezebb díszítő mintasor megszületését. dr. Fehér Ilona Házi tészta workshopja alatt, után kicsik és nagyok egyformán gyúrták, formázták a köret és levesbetét tésztát, hogy otthon egyedül is menjen, ha elfogy az itt készített minta.
A nap folyamán bebizonyosodott újra, hogy milyen nagy szükség van és lenne az ilyen találkozásokra. Hiszen mindenkiben ott szunnyad a vágy az alkotás és a közösségi élmény együttes varázsa után. Ez a Nyitott műhely a régi fonók hangulatát idézte vissza egy nap erejéig, ahol az ismeretlenekből ismerősök lettek, és beszélgetve, egymást segítve, nevetve maradandó alkotások születtek. S megfogalmazódott a kérdés is, mikor lesz ilyen újra, Igazolva azt, hogy a hagyománynak helye van a mindennapokban, és nem megmerevedett emlékként, hanem velünk élve és fejlődve tovább.

Köszönjük, hogy velünk tartottatok! Fotókat a Galériában találtok az eseményről!

Az eseményeinket követheted a közösségi oldalunkon is..
Kövess be minket , hogy ne maradj le!

Read More

Időpont: 2023.04.01

Helyszín: Kós Károly Művelődési Ház, 2011 Budakalász, Szentendrei út 9.

Weboldal: https://dunakanyarne.hu/galeria/